Duurzaam verwarmen met warmtepomp

Warmtepompen is de manier om duurzaam te verwarmen. Je spaart het milieu uit, maar ook je portemonnee. Hoe ze werken en welke voordelen dat oplevert, lees je hier.

 

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Door de klimaatopwarming wordt het topic duurzaam wonen steeds populairder. Ook duurzaam verwarmen hoort daarbij. Warmtepompen zijn hiervoor erg geschikt. Een warmtepomp haalt warmte uit de aarde, de lucht of grondwater. Hiermee verwarmt hij je woning en/of sanitair water. Hiermee spaar je de natuurlijke energiebronnen en vervuil je minder. Daarnaast is hij ook goed voor je portemonnee. Je hebt slechts een klein beetje elektriciteit nodig. De warmte van de natuur zelf is gratis. Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar : de grond-water warmtepomp, de lucht-water warmtepomp, de lucht-lucht warmtepomp en de water-water warmtepomp.

warmtepomp duurzaam verwarmen

Hoe efficiënt zijn warmtepompen?

Deze duurzame manier van verwarmen is het meest rendabel als de temperatuur van de energiebron constant is. Vooral grondwater en aarde zijn hierin interessant. In diepe ondergronden hebben deze bronnen dezelfde temperatuur. Daarom zijn ze dus meest geschikt om op efficiënte wijze cv-water te verwarmen. Warmtepompen op basis van lucht zijn iets minder interessant.