Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Futuras.nl BLOG OVER GROENE ENERGIE & DUURZAAM BOUWEN VOOR DE TOEKOMST
Futuras.nl

Duurzaam verwarmen met warmtepomp

Warmtepompen is de manier om duurzaam te verwarmen. Je spaart het milieu uit, maar ook je portemonnee. Hoe ze werken en welke voordelen dat oplevert, lees je hier.

 

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Door de klimaatopwarming wordt het topic duurzaam wonen steeds populairder. Ook duurzaam verwarmen hoort daarbij. Warmtepompen zijn hiervoor erg geschikt. Een warmtepomp haalt warmte uit de aarde, de lucht of grondwater. Hiermee verwarmt hij je woning en/of sanitair water.

Hiermee spaar je de natuurlijke energiebronnen en vervuil je minder. Daarnaast is hij ook goed voor je portemonnee. Je hebt slechts een klein beetje elektriciteit nodig. De warmte van de natuur zelf is gratis. Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar :

  • grond-water warmtepomp
  • lucht-water warmtepomp
  • lucht-lucht warmtepomp
  • water-water warmtepomp

 

warmtepomp duurzaam verwarmen

 

Hoe efficiënt zijn warmtepompen?

Deze duurzame manier van verwarmen is het meest rendabel als de temperatuur van de energiebron constant is. Vooral grondwater en aarde zijn hierin interessant. In diepe ondergronden hebben deze bronnen dezelfde temperatuur. Daarom zijn ze dus meest geschikt om op efficiënte wijze cv-water te verwarmen. Warmtepompen op basis van lucht zijn iets minder interessant.

 

Kosten warmtepomp

De kosten van een warmtepomp kunnen sterk variëren van € 2.500 tot 25.000 of meer (incl. btw en plaatsing). De precieze kosten zijn dan ook afhankelijk van verschillende factoren zoals het type warmtepomp, het vermogen, …

 

Tip: verwarm je sanitair water met een warmtepompboiler

Een warmtepomp kan je inzetten voor verschillende toepassingen zoals het verwarmen van cv-water, sanitair water en zwembadwater. Een warmtepompboiler warmt enkel sanitair water op. Het gebruikt daarvoor de warmte uit de lucht. Eigenlijk is een warmtepompboiler dus een lucht/water-warmtepomp die, los van het verwarmingssysteem, sanitair warmwater voorziet. Het vormt zo een energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke boiler.

Je kan zo’n warmtepompboiler makkelijk combineren met je bestaande cv-ketel of een warmtepomp. Een combinatie met zonnepanelen is ook aangeraden. Zo kunnen de zonnepanelen de elektriciteit opwekken die nodig is voor de werking van de warmtepompboiler.