Zolderisolatie: werking

Aangezien er via het dak heel wat warmte verloren kan gaan, is het een aanrader om je dak en zolder goed te isoleren. Zo behoud je de warmte en zal je minder energie verbruiken. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden voor het aanbrengen van zolderisolatie.

Ga snel naar: zoldervloer isolerendak isoleren langs binnenkantdak isoleren langs buitenkantkostprijs zolderisolatie

 

Zolderisolatie vloer

Het plaatsen van isolatiemateriaal tussen de vloerbalken wordt gedaan bij zolders met een houten draagstructuur. Je kan best minerale wol (bv. rots- of glaswol), minerale vlokken of PUR-schuim gebruiken.

Aan de onderkant van de constructie – naar de warme kant – moet een dampscherm geplaatst worden. Voor zoldervloeren kiest men vaak voor een goedkope afwerking (bv. houtpanelen), aangezien deze in de meeste gevallen toch niet veel belopen worden.

Bij een massieve vloer komt de vloerisolatie terecht op de bestaande vloer. Vooraleer de isolatie wordt aangebracht, wordt de vloer voorzien van een dampfolie. In deze situatie zijn isolatieplaten de meest gekozen optie, maar ook minerale wol is een mogelijkheid. Deze laatste optie vergt wel meer werk, aangezien er eerst een houten raamwerk voorzien moet worden voor de wol.

 

zoldervloer isoleren

 

Dakisolatie langs de binnenkant

Wil je de zolder gebruiken als leefruimte? Dan moet deze minder onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen. Dit kan door het dak langs de binnenzijde te isoleren, waardoor de temperatuur constanter blijft. Hiervoor opteer je best voor minerale wol. Dit materiaal is goed samendrukbaar en je kan het makkelijk plaatsen tussen de kepers.

De dikte van de isolatielaag varieert best tussen 15 à 20 centimeter. Ook hier is een dampscherm essentieel. Ondertussen vind je ook minerale wol waar al een dampscherm op ligt, ook bekend als een spijkerflensdeken.

 

dakisolatie binnen

 

Dakisolatie langs de buitenkant

Het is ook mogelijk om je dak van buitenaf te isoleren. Dit combineer je wel best met grotere dakrenovatiewerken, zoals bv. het vervangen van de dakconstructie of de dakbedekking. Dakisolatie is namelijk een vrij drastische ingreep.

Hiervoor gebruiken vakmannen meestal isolatiepanelen uit polyurethaan (PUR). Daarna wordt een onderdak geplaatst, een speciale foto die zorgt voor water- en waterdichtheid. Dan volgen nog tengel- en panlatten.

 

dakisolatie buiten

 

Prijs zolderisolatie

De prijs om jouw zolder te isoleren is afhankelijk van verschillende factoren. Het gekozen isolatiemateriaal en de totale oppervlakte zijn de meest voor de hand liggende elementen. Maar ook de bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad van de werken zullen de kostprijs beïnvloeden. Er zijn wel heel wat premies en subsidies die de totale prijs flink kunnen doen zakken. Hieronder vind je de prijzen voor isolatie van een hellend dak, zowel langs binnen als langs buiten:

  • Hellend dak (binnen): €20 à €50 per m² (excl. binnenafwerking)
  • Hellend dak (buiten): €40 à €60 per m² (excl. afwerking)

 

Ecologische zolderisolatie

Tegenwoordig is ook het ecologische aspect van isolatie erg belangrijk. Als je opteert voor een milieuvriendelijk alternatief kan je kiezen voor vlaswol, schapenwol, papiervlokken of hennepwol. Je houdt er best wel rekening mee dat deze materialen vaak iets duurder zijn dan de traditionele isolatiematerialen.