Een pelletkachel als duurzame verwarming

Heb je geen zonnepanelen of zonneboiler maar wil je je woonkamer toch op en ecologisch verantwoorde manier verwarmen? Dan is een pelletkachel een uitstekende keuze. Deze kachel brandt erg zuinig en proper: er wordt immers geen CO2 uitgestoten. Op deze pagina lees je meer over de voordelen en prijzen van een pelletkachel.

 

Waarom kiezen voor een pelletkachel?

Een pelletkachel is een gebruiksvriendelijke en vrij goedkope kachel die werkt op basis van houtpellets. Pellets worden gemaakt van fijn houtafval uit zagerijen, zodat er geen bomen hoeven te worden gekapt. Er komen geen chemische producten aan te pas bij het productieproces; de natuurlijke harsen in het hout zorgen voor binding. Daardoor komen er ook geen schadelijke gassen vrij tijdens de verbranding van de pellets. Ook wordt er maar weinig as afgegeven. Houtpellets zijn dus CO2-neutraal en een pak milieuvriendelijker dan gas, brandhout of stookolie.

Bovendien worden pellets doorgaans lokaal gefabriceerd, zodat de transportkosten en milieubelasting miniem zijn. Pelletkachels halen een zeer hoog rendement (90%), waardoor het verbruik laag blijft. Zo zal je deze investering al snel terugverdiend hebben.

Het gebruiksgemak is dus groot: het enige wat je hoeft te doen is de pellets regelmatig bijvullen en het asbakje leegmaken. De kachel ontsteekt automatisch.

 

pellets

 

Hoeveel kost een pelletkachel?

Hoeveel een pelletkachel je zal kosten, hangt van verschillende factoren af. Denk maar aan het benodigde vermogen (het aantal kilowatts), het materiaal en de afwerking van de pelletkachel. Bovendien kan je kiezen tussen een vrijstaand of ingebouwd model. Een basic vrijstaand model met een vermogen van 6kW is te koop vanaf 1500 euro. Wil je een kwalitatiever en luxueuzer model, dan mag je rekenen op bedragen tot zo’n 5000 euro.

Voor een pallet met pellets betaal je ongeveer 270 à 310 euro. Een pallet bevat 56 zakken van 14 kilo. Het is voordeliger om de pellets in grote hoeveelheden aan te schaffen, omdat je dan meestal van een korting kan genieten. Een gemiddeld gezin van 4 personen zal jaarlijks ongeveer 1500 kilogram pellets verbruiken.