Thermowood: een duurzaam bouwmateriaal

Voor buitentoepassingen in hout is normaal gezien duurzaam hardhout nodig. Daar hangt echter een duur prijskaartje aan vast. Er is weliswaar een even goed alternatief: thermowood is zowel ecologisch als financieel gezien zelfs interessanter. Ontdek meer over thermowood in dit artikel!

 

Wat is thermowood?

Thermowood is ecologisch verantwoord hout van naaldbomen. Het hout werd duurzaam behandeld tijdens een verhittingsproces. Het vormt een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Het hout is immers afkomstig van duurzaam beheerde Noord-Europese bossen. Oorspronkelijk is dat geen vochtvrij of duurzaam hout, maar dankzij verhitting in een speciale oven heeft het hout dezelfde duurzame eigenschappen verkregen als tropisch hardhout.

Bij het verhittingsproces gebruikt men geen chemische producten of dergelijke: er komt enkel hete stoom aan te pas. Op die manier is de ecologische voetafdruk van thermowood beperkt. Er bestaan verschillende soorten thermowood, maar gemiddeld bedraagt de levensduur 15 tot 25 jaar.

 

Verschillende toepassingen mogelijk

Thermowood kent een brede waaier aan toepassingen. Aangezien het hout goed bestand is tegen vocht, wordt het voornamelijk buitenshuis toegepast. Populaire toepassingen zijn thermowood terrasplanken, gevelbekleding, tuinafsluiting en tuinhuis. Thermowood is in verschillende kleurschakeringen beschikbaar, maar heeft doorgaans een warme uitstraling.

Het materiaal kan op dezelfde manier worden behandeld als andere houtsoorten. Over het algemeen heeft thermowood weliswaar weinig onderhoud nodig. Wel zal thermowood ook van nature gaan vergrijzen. Hou je niet van dergelijke look? Dan kan je dit proces vertragen door het hout in te smeren met buitenbeits of met olie die UV-resistent is.

 

Hoeveel kost thermowood ongeveer?

De prijs van thermowood hangt in grote mate af van de toepassing, de oppervlakte van het project, de plaatsingskosten, enzovoort. Gemiddeld mag je je ongeveer verwachten aan een prijs rond de 35 à 60 euro per vierkante meter. Ter vergelijking: hardhout kost gemakkelijk 50 à 150 euro per vierkante meter!

Je doet er goed aan offertes op maat aan te vragen bij verschillende vakmannen in jouw regio. Op die manier kan je eenvoudig prijsvoorstellen vergelijken en geld uitsparen.

 

thermowood