Ecologische isolatie: voordelen & soorten

Door je huis goed te isoleren kun je op termijn heel wat geld op je energiefactuur uitsparen. Bovendien kan je dit ook nog eens op een milieuvriendelijke manier doen. Ecologische isolatie wordt namelijk steeds meer en meer gebruikt. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten ecologische materialen en de voordelen ervan.

 

Waarom kiezen voor ecologische isolatie?

Er zijn een heleboel redenen te bedenken waarom je er goed aan doet te kiezen voor milieuvriendelijke isolatiematerialen. Om te beginnen kunnen deze materialen over het algemeen een hoge hoeveelheid warmte opslaan. Bovendien is er slechts weinig energie nodig om deze materialen te produceren. De grondstoffen waaruit ze vervaardigd worden zijn dan ook nog eens in grote getale voorhanden.

Verder zijn ecologische isolatiematerialen volledig recycleerbaar of composteerbaar wanneer ze vervangen moeten worden. Daarnaast zijn deze stoffen ook erg veilig in gebruik en ze irriteren niet. Een laatste voordeel van milieuvriendelijke isolatie is dat deze goed in staat is om vocht op te nemen.

ecologische isolatie

Ecologische isolatiematerialen

Er bestaan een vijftal isolatiematerialen die ecologisch gezien erg verantwoord zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor papiervlokken, welke worden ingeblazen. Papiervlokken worden gebruikt voor het isoleren van daken, vloeren en muren. Ook ecologische houtwol kan voor die drie toepassingen gebruikt worden. Houtwol heeft overigens een goede akoestische isolatiewaarde en het is eenvoudig te bewerken.

Een andere optie is hennep isolatie. Deze isolatie wordt uitgevoerd in de vorm van isolatiedekens met een houtige vezelstructuur. Ecologische kurk isolatie verschijnt dan weer in de vorm van korrels of platen. Ook kurk heeft een goede thermische en akoestische isolatie en gaat zeer lang mee.

Tot slot is er nog ecologische schapenwol isolatie. Dit is wellicht het duurste materiaal van de vijf, maar de isolerende kwaliteiten zijn dan ook uitstekend. Het materiaal zuivert eveneens de lucht goed.

De prijzen van deze ‘groene’ isolatiematerialen schommelen allemaal tussen de 15 en 25 euro per vierkante meter.