Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Futuras.nl BLOG OVER GROENE ENERGIE & DUURZAAM BOUWEN VOOR DE TOEKOMST
Futuras.nl

De circulaire economie en duurzaam bouwen

De wereld kent eindige hulpbronnen. Van de voorraad olie en gas is dat voor iedereen bekend. Maar ook voor de grondstoffen voor ijzer, voor glas en voor andere producten die we in en rond het huis gebruiken, is de voorraad eindig. Dat betekent dat we kritisch moeten zijn. Kritisch op wat we inzetten als grondstof en kritisch op wat we in- of aankopen om onze woning te (ver)bouwen. We kunnen de grondstof immers maar 1 keer gebruiken. Toch?

 

Circulaire economie betekent slim ontwerpen

De principes van de circulaire economie leren ons een ander verhaal en zorgen voor een nieuw perspectief. In de circulaire economie wordt uitgegaan van gesloten ketens: op het moment dat iets opgebruikt is voor een bepaald doel kan het daarna ingezet worden voor iets anders. Producten en diensten worden zo ontworpen dat ze na gebruik voor het oorspronkelijke doel een ander doel kunnen dienen. Bij het bouwen en verbouwen van woningen kunnen deze principes goed toegepast worden. We geven twee mooie voorbeelden van de circulaire economie.

 

circulair bouwen

 

Slimme en duurzame verlichting

Waar je vroeger een lamp kocht, koop je nu licht. Dat klinkt ingewikkeld, maar bedrijven als (het oude) Philips zijn er al jaren mee bezig. In plaats van het kopen van de fysieke lamp, koop je een service in: je neemt een bepaald lichtplan af. Het bedrijf waar je dat koopt zorgt voor de juiste producten en blijft door ook eigenaar van. Jij betaalt een maandelijks bedrag om er voor te zorgen dat je het juiste licht tot je beschikking hebt.
Het grote voordeel hiervan: de producent blijft eigenaar en verantwoordelijk voor het fysieke product. Dat creëert bij de producent de prikkel om een kwalitatief goed product te leveren en zorg te dragen voor duurzame producten die lang meegaan. De producent heeft ook baat bij een zo laag mogelijke energierekening. Om optimaal te profiteren van deze duurzame producten kun je ze het beste laten installeren door een professionele elektricien. Hij kan je ook adviseren over verdere besparingen.

 

Goede, herbruikbare vloeren

Eenzelfde concept wordt toegepast door Desso, fabrikant van vloeren en tapijten. Dit bedrijf streeft er naar om niet het tapijt of de vloerdelen éénmalig te verkopen, maar jou een service te bieden met onderhoud en natuurlijk: een vloer. De vloer die je koopt blijft ook in dit geval eigendom van Desso. Jij betaalt voor het gebruik ervan, zij organiseren de reiniging. Doordat de expert eigenaar blijft van het product is het mogelijk om veel hogere kwaliteitsstandaarden te organiseren. Dat betekent een duurzamer oplossing en minder verbruik van grondstoffen!