Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Futuras.nl BLOG OVER GROENE ENERGIE & DUURZAAM BOUWEN VOOR DE TOEKOMST
Futuras.nl

Woning na-isoleren met spouwmuurisolatie

Wil je jouw bestaande woning beter isoleren om zo je steentje bij te dragen tot een beter leefmilieu, dan is spouwmuurisolatie en absolute must. Hoe spouwmuurisolatie geplaatst wordt en wat de kosten zijn voor het isoleren van bestaande spouwmuren vind je hier terug.

Mogelijkheden spouwmuur isoleren

Er zijn verschillende manieren om een spouwmuur te isoleren.
1. Door er isolatiemateriaal in te laten spuiten.
2. Door gevelbekleding te nemen die isoleert.
3. Door een binnenwand te plaatsen waarin isolatiemateriaal is opgenomen.
Welke vorm je kiest, zal samenhangen met de kosten en de opbrengst. Bij de opbrengst speelt ook de tijd dat het oplevert een rol. Hoe meer en hoe langer, des te gunstiger.
Het loont dus om verder te kijken dan alleen naar het laten opvullen. Vraag offertes voor alle drie de mogelijkheden.

Waarop letten bij spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur isoleren betekent goed letten op dampvorming. Als alles te zeer afgesloten wordt, zal er vochtigheid in huis ontstaan omdat het in de woning aanwezig vocht niet kan ontsnappen. Dit is dubbel gevaarlijk. Dit kan schimmelvorming veroorzaken en het zorgt er voor dat er geen of niet genoeg verse lucht binnen komt. Het is dus zaak bij het isoleren te zorgen dat er een dampnet wordt geplaatst om eventueel vocht op te vangen en om voor voldoende ventilatie te zorgen.

Dit laatste kan door extra ventilatiegaten of door het isolatiemateriaal zo aan te brengen dat er van achteren lucht kan circuleren. Dit geldt met name bij gevelbekleding.

Opbrengst en rendement

Goede isolatie biedt meer dan een financiële opbrengst. De behaaglijkheid in huis wordt groter. Dat geldt niet alleen in de winter. Ook tijdens warme zomerperioden is het behaaglijker omdat de isolatie warmte buiten houdt waardoor het binnen langer koel blijft.
Natuurlijk neem je isolatie in eerste instantie om energie te besparen. Zo zal een spouwmuurisolatie algemeen gesteld na ongeveer 7 jaar terugverdiend zijn. Dit als we uitgaande van een situatie waarbij geen subsidiemogelijkheden aanwezig zijn en het totaal aantal m2 minstens 80 bedraagt.
spouwmuur isoleren

Kosten spouwmuurisolatie

Een spouwmuur na isoleren is een specialistische klus. Het ligt voor de hand dit te laten uitvoeren door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. De kosten bedragen rond de 1800 tot 1900€ voor een oppervlakte van 100 m2. Na verrekening van de eventuele subsidie wordt dat tussen de 1200 en 1300€. De terugverdientijd kan in dit geval zelfs onder de 6 jaar liggen. Voor een exacte berekening van de kosten kan je een kijkje nemen op de website www.isolatie-info.nl in hun artikel over spouwmuurisolatie.

Subsidies en premies

Het is niet altijd even makkelijk te achterhalen of er een subsidie op na isoleren van een spouwmuur gegeven wordt. Navraag bij de energieleverancier kan helpen. Vraag dan vooral welke voorwaarden aan de subsidie verbonden zijn. Soms geldt ze bijvoorbeeld alleen als de spouwmuur gevuld wordt met isolatiemateriaal. Overigens kan deze subsidie oplopen tot 600€ bij een geveloppervlakte van 100 m2.
Zijn er geen subsidiekansen of bevallen de voorwaarden niet, dan is het zaak om zelf te gaan kijken welke mogelijkheden er zijn en hoe die zo positief mogelijk kunnen worden ingevuld.

Werkwijze spouwmuur isoleren

Een spouwmuur na isoleren is geen makkelijke taak. Je moet zien te voorkomen dat er geen condensatie optreedt of dat er koudebruggen ontstaan. Koudebruggen ontstaan op plekken waar de isolatie niet goed aansluit. Hier kunnen vochtplekken ontstaan. Ook helpt het weglekken van warmte niet echt om optimaal te isoleren.
Kijk goed naar het materiaal dat gebruikt wordt. Glas- en steenwol zijn bijvoorbeeld relatief goedkoop, niet brandbaar, duurzaam en recyclebaar. Ze hebben daarnaast een leuk neveneffect. Ze isoleren ook akoestisch uitstekend. Dit komt zeker van pas wanneer je aan een drukke weg woont.

Warmte & geluid

Een spouwmuur na isoleren biedt kansen. Het kan meer dan alleen energiebesparing betekenen. Door ook naar geluidsisolerende eigenschappen te kijken, wordt een bijdrage aan een gezondere leefomgeving gerealiseerd. Steeds meer wordt duidelijk dat langdurige belasting door geluid schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Sla twee vliegen in een klap. Minder energieverbruik en dus geld besparen en een investering in de gezondheid.