Tuin duurzaam inrichten

Duurzame tuinen bestaan uit bestendige en solide elementen. Vaak zijn het producten die op milieuvriendelijke wijze zijn geproduceerd. Het voordeel van een duurzame tuin is dat het afgestemd is op de natuur, in die zin onderhoudt het zichzelf. De producten werken samen met andere factoren in de tuin en gaan zodoende langer mee.

 

Duurzaam meubilair

Tweedehands meubilair is een milieuvriendelijke optie, omdat op deze manier bijvoorbeeld hout wordt gebruikt dat al gekapt was. Nieuwe tuinmeubels zorgen voor extra belasting in de vorm van boomkap, productie en vervoer. Dit blijft allemaal bespaard. Gerecycled of tweedehands meubilair is dus een duurzame oplossing. Ook betonnen tuinmeubels met duurzame loungekussens zijn een trend. Het voordeel hiervan is dat het onderhoudsvrij en duurzaam is. Bovendien heeft het geen hinder van vervorming door temperatuurverschillen, dat hout wel heeft.

 

Duurzame tuinafscheiding

Een hekwerk plaatsen is vaak noodzakelijk. Essentieel is om te kijken bij een houten hekwerk voor een FSC-keurmerk. Op deze manier weet u dat er op een bewuste manier hout gewonnen is. Kastanjehout is de beste keuze houtsoort. Dit is een houtsoort die niet met toxische middelen is behandeld en komt bovendien uit Europa. Dit scheelt dus weer in de ecologische voetafdruk door vervoer.

 

De aanschaf van planten

Uiteraard is het zinvol om stil te staan bij welk type tuin u heeft. Het is voornaam om kennis te nemen van de grondsoort, het zonlicht en de natuurlijke opslag van water uit bijvoorbeeld regen. Op deze manier is het eenvoudiger om planten te kiezen. Deze moeten namelijk aansluiten bij de condities van uw tuin. Zo wordt ziekte bij planten voorkomen. Gezonde planten hoeven ook niet behandeld te worden met bestrijdingsmiddelen. Wanneer het toch nodig is om bestrijdingsmiddelen te gebruiken, is het raadzamer voor een biologische variant te gaan. De voorkeur voor planten gaat altijd uit naar inheemse planten. Tropische planten hebben namelijk een langere weg om af te leggen en vaak veel ondersteuning nodig om goed te groeien in Nederland.

 

De tuin duurzaam inrichten

 

Bewatering

Verzorging van planten moet voornamelijk bestaan uit regenwater. Met een regenton is het makkelijker om regenwater op te vangen. Leidingwater gebruiken kan zo worden gereduceerd. Regenwater is bovendien gezonder voor planten en hiermee ook een duurzaam alternatief.

 

De opkomst van zonnefolie

Zonnepanelen bieden veel voordelen. Echter is het grote nadeel dat ze duur zijn in aanschaf en de regelgeving erg complex is. Zonnefolie werkt hetzelfde als een zonnepaneel, alleen bestaat het materiaal uit folie. Dit folie is licht en flexibel, zodat het op verschillende oppervlaktes kan worden toegepast.

 

De tuinverlichting

Een tuin komt vaak in het donker ook goed tot zijn recht met de juiste belichting. In principe zijn er duurzame oplossingen voor het verlichten van de tuin. Twee mogelijkheden zijn milieuvriendelijk. Één ervan is verlichting met zonnepanelen. Elke lamp zou een eigen zonnepaneeltje kunnen hebben. Hierdoor laadt het paneel zich overdag op, waardoor het lampje in het donker kan schijnen. Een andere mogelijkheid is led-verlichting. Een led-lamp is veel prijziger dan de ouderwetse gloeilamp. Echter gaat de led-lamp vele jaren mee. Een led-lamp gebruikt ook nog eens bijna 90% minder energie dan een gloeilamp. Op deze manier heb je niet alleen het aankoopbedrag snel terugverdiend, het is ook nog een bijzonder duurzame oplossing.

 

Conclusie

Voor het inrichten van de tuin is het kiezen voor tweedehands of gerecycled meubilair de beste optie. Op deze manier wordt voorkomen dat er een milieubelastend voortraject is gestart ter realisatie van de meubels. Bij het plaatsen van planten is het raadzaam om te weten wat voor grond en lichtinval uw tuin heeft. Op deze manier is het mogelijk geschikte, inheemse planten aan te schaffen die goed groeien in de tuin. Bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen, is het beter de biologische variant ter hand te nemen. Hekwerken van hout dragen het FSC-keurmerk, wat ervoor zorgt dat de kwaliteit hoog is, maar ook dat het hout op een milieuvriendelijke manier is verkregen. De meest praktische en duurzame oplossing voor verlichting is de led-lamp of een lamp op zonne-energie. Zulke kleine ingrepen maken de tuin nog duurzamer.