Tips voor het isoleren van een dak
Wil je van jouw woning een energiezuinige en milieuvriendelijke thuisbasis maken, dan mag dakisolatie zeker niet ontbreken. Maar liefst 35% van alle opgewekte energie voor warmte gaat verloren via het dak. Door dit goed te isoleren kan je de energierekening aanzienlijk terugdringen!
Soort dak
Allereerst bekijkt u wat voor soort dak het is dat u wilt isoleren. Betreft het een schuin dak, dan gelden er weer heel andere voorwaarden dan bij een plat dak. Ook bestaat er bij een plat dak nog de mogelijkheid voor het aanleggen van een dakterras met of zonder grote beplanting en een eenvoudige tuin waar niet intensief in gelopen wordt.
Voor het isoleren van een schuin dak bestaan er drie manieren van isoleren, bij een plat dak twee. Daarbij kunt u nog denken aan een extra raam en wanneer dit toch al op uw verlanglijstje staat, kunt u dit beter nu al meenemen in het hele project. Naast het isoleren van de binnenzijde van het dak, kunt u ook de buitenzijde isoleren.
Voorbereiding van de isolatiewerken
Betreft het een oudere woning, dan is de kans groot dat er meerdere kieren en gaten in het dak aanwezig zijn. Deze dienen alvorens de isolatie te zijn gerepareerd. Dit mag alleen gebeuren met materiaal dat hier speciaal voor gemaakt is. Het wordt veelal geleverd in de vorm van plaatmateriaal, dat in elk geval het eerste vocht tegenhoudt.
Ook is een flinke voorraad aan materiaal noodzakelijk. U heeft niet snel teveel aan materialen en een correctie is gemakkelijk te vereffenen wanneer u iets meer in voorraad heeft dan dat u bij zou moeten bestellen. Zorg er in elk geval voor dat u een stevige balkenconstructie heeft, waar u het isolatiemateriaal tegenaan kunt bevestigen.
Zelf het dak isoleren?
Een dak isoleren lijkt niet moeilijk om te doen en veel doe-het-zelvers gaan dan ook aan de slag. Toch wordt er weleens aan voorbij gegaan dat er bij een onvoldoende constructie een vochtprobleem gaat ontstaan. Al is het niet al binnen enkele maanden, dan zeker binnen een aantal jaar. En dat is toch zonde van alle energie die er uiteindelijk is in gestoken?
De meest praktische methode is dat u uw dak laat isoleren door een vakkundig bedrijf. Deze zijn ervoor opgeleid en hebben verstand van de meest moderne materialen en bouwconstructies. Ook weten zij veel af van oudere woningen en de gevolgen die een verouderde isolatie kan hebben.
Platte daken
Doordat een plat dak meer te verduren heeft dan een schuin dak, is het meer werk om in elk geval de buitenkant te isoleren dan bij een dak met een schuine zijde. Noodzakelijk is te onderzoeken waar het op het platte dak afloopt en waar dus het hemelwater blijft staan bij regen en andere neerslag. Uiteindelijk zal dit hemelwater moeten worden afgevoerd in de richting van een regengoot of -pijp. Het verdere materiaal op het dak moet volledig waterdicht zijn. Is het dak al eerder geïsoleerd geweest en vertoont het teveel scheuren of oneffenheden, vervang dan alle aanwezige folie.
Daarna is het bezien of er een dakterras of daktuin gewenst is en in welke hoedanigheid. Zal er veel op gelopen worden of komt er alleen beplanting voor de sier op te staan? Bij een dak waar vaak mensen op zullen lopen, hoort tenminste een extra isolerende en geluiddempende laag. De combinatie van al het materiaal moet met elkaar overeenstemmen, zodat ook de alleronderste laag behouden blijft.
Het lijkt allemaal misschien eenvoudig om te doen, maar vergeet niet dat er veel bij komt kijken. Ook weten de vakmensen alles te vertellen over het nieuw ontwikkelde materiaal, want ook bij het isoleren van daken worden horizonnen verbreed.