Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Futuras.nl BLOG OVER GROENE ENERGIE & DUURZAAM BOUWEN VOOR DE TOEKOMST
Futuras.nl

Groene warmte en energie opwekken met een zonneboiler

Nederlandse huishoudens gebruiken steeds meer groene stroom. Doordat er steeds meer aandacht is voor de klimaatverandering en opwarming van de aarde, worden mensen steeds bewuster gemaakt van het belang om goed voor deze planeet te zorgen. Een van de manieren om beter op het milieu te letten is het plaatsen van een zonneboiler. Deze is hartstikke duurzaam: zonlicht raakt nooit op en er komt geen CO2 vrij bij het opwekken van zonne-energie. Daarnaast heeft een zonneboiler ook voordelen voor jou: je bespaart bijna de helft van jouw energiegebruik voor warm water.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een aantal onderdelen: een zonnecollector, een pomp, leidingen naar het voorraadvat, een voorraadvat met verwarmd kraanwater en een naverwarmer. De zonnecollector dient om warmte van de zon op te vangen. De warmte in de collector kan oplopen tot wel 90 graden. Via de leidingen wordt een vloeistof die als warmtetransportmiddel werkt van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar, waardoor de warmte afgegeven wordt aan het kraanwater in het vat.

Werking zonneboiler

Het water moet op minstens 60 graden Celsius blijven, om te voorkomen dat de Legionella bacterie gaat groeien. Daarom is er een naverwarmer: als het water niet warm genoeg wordt, stookt deze het water tot 60 graden. De naverwarmer is meestal een cv-combiketel. Door dit proces heb je dus warm water. Info over de kosten en werking van de verschillende soorten vind je terug op de website elektrischeboiler.be: https://www.elektrischeboiler.be/zonneboilers

 

Verschillende soorten zonneboilers

Er zijn meerdere soorten zonneboilers te koop. Bij de standaard zonneboiler wordt de zonnecollector direct op de dakpannen van je schuine dak geplaatst. Het voorraadvat staat in huis. Doordat een combiketel gebruikt wordt als naverwarmer, heb je altijd warm water als je de kraan open zet, ook als de zon niet schijnt. De collector van een standaard zonneboiler is meestal ongeveer 3 m² groot, in het voorraadvat past tussen de 80 en 200 liter water.

zonneboiler

Bij een compacte zonneboiler zijn de collector en het voorraadvat geïntegreerd; de watervoorraad zit in de collector. De zonnecollector is hierdoor beter geïsoleerd en neemt minder ruimte in, maar hij is wel zwaarder en hoger. Dit is voor een normaal dak echter geen enkel probleem. De compacte zonneboiler werkt net wat anders: de collector vangt de warmte op, waarmee het water in het voorraadvat verwarmd wordt. Vanuit het voorraadvat loopt het water via de naverwarmer naar de kraan. De naverwarmer is meestal een cv-ketel of warmtepomp. De compacte zonneboiler is alleen geschikt voor tapwater, je kunt er dus niet je verwarming op aan sluiten. Een compacte zonneboiler kan tussen de 70 en 170 liter opslaan. Hiermee is dit type zonneboiler voornamelijk geschikt voor wat kleinere huishoudens.

De cv-zonneboiler is bijna hetzelfde als een standaard zonneboiler, met als enige verschil dat er door het voorraadvat een leiding naar de cv-ketel loopt. Hierdoor blijft het water constant op minimaal 60 graden Celsius, waardoord er altijd veel warm water is. Dit type zonneboiler is dus uitermate geschikt voor grote gezinnen: afwassen en douchen tegelijk is geen probleem. De cv-zonneboiler is aan te sluiten op elke cv-ketel. Het voorraadvat bevat tussen de 100 en 300 liter.

Als laatste is er de combi zonneboiler: een combinatie tussen een zonneboiler en een cv-ketel. Naast warm water, wordt met dit type zonneboiler ook je huis verwarmd. In tegenstelling tot een standaard zonneboiler, heeft de combi zonneboiler drie warmtewisselaars. Deze zorgen voor zonnewarmte, verwarming van het cv-water en verwarming van het kraanwater. Er wordt wel aangeraden dit type zonneboiler te gebruiken in combinatie met wand- en vloerverwarming voor een hoog rendement.

Kosten vs. opbrengsten

Of de kosten opwegen tegen de opbrengsten, is erg afhankelijk van het type zonneboiler en waar deze geplaatst wordt. Een zonneboiler kost tussen de 2000 en 5000 euro. Onderhoud moet eens in de vijf jaar gebeuren, dit kost 50 euro. Je bespaart met een zonneboiler ongeveer de helft van je kosten voor warm water. Het duurt dus een paar jaar, maar uiteindelijk zal je voordeel hebben van een zonneboiler.