Gratis elektriciteit met zonnepanelen genereren

Heb je ook altijd al gedroomd van gratis elektriciteit, dan zijn zonnepanelen een echte aanrader wanneer je woning dit toelaat. Staat je dak of tuin gericht naar het Zuiden of heb je minstens 6 uur zon per dag, dan zijn zonnepanelen en slimme, ecologisch verantwoorde keuze. Info over de plaatsing en kosten vind je hier.

 

Loont het nog om een zonnepaneel te plaatsen?

zonnepanelen

De laatste jaren was er heel wat te doen om de premies en subsidies die uitgereikt werden voor zonnepanelen. Toen de regering besloot deze plots stop te zetten kwam er een grote crash in de zonnepanelensector. Na enkele woelige jaren heeft de sector zich echter grondig herpakt en volwassen geworden. De cowboys die zonnepanelen plaatsten voor snelle winsten hebben hun pijlen gericht op andere sectoren waardoor enkel de professionals overgebleven zijn. Daarnaast zijn de zonnepanelen de laatste jaren ook sterk verbeterd waardoor ze een veel hoger rendement behalen en ook een veel grotere levensduur hebben. Wanneer we al deze factoren in rekening gaan brengen dan zullen we zien dat de terugverdientijd van een nieuwe installatie even interessant is dan een installatie van tien jaar geleden toen er nog torenhoge subsidies uitgedeeld werden.

 

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bevatten duizenden kleine zonnecellen die de warmte van de zon gaan absorberen en omzetten in energie via een transformator. Ben je op het moment van de energie generatie aan het verbruiken dan zal de elektriciteit meteen verbruikt worden. Alle energie die je extra verbruikt zal via de elektriciteitsmeter naar het net teruggevloeid worden. In ruil voor de levering van deze energie zal je meter uiteraard terugdraaien.