Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Futuras.nl BLOG OVER GROENE ENERGIE & DUURZAAM BOUWEN VOOR DE TOEKOMST
Futuras.nl

Ecologische muurverf kiezen

Hoewel we tijdens het bouwen of verbouwen allemaal onvermijdelijk met verf aan de slag moeten, is dit helaas niet altijd een milieuvriendelijk proces. Gelukkig bestaan er inmiddels heel wat alternatieven voor de traditionele muurverf. Wie bij de verfkeuze bewust op zoek gaat naar ecologische verf, vindt ongetwijfeld een alternatief.

 

De basis voor je muurverf

Vroeger kon je vrijwel uitsluitend aan de slag met solventgedragen verven. Tegenwoordig hebben vrijwel alle grote merken ook watergedragen verven, die een stuk minder solventen bevatten. Deze zijn heel wat beter voor het milieu, maar bevatten echter nog steeds een hoeveelheid schadelijke stoffen zoals emulgatoren en schimmelwerende stoffen en zelfs een klein percentage oplosmiddelen. Deze tasten de kwaliteit van ons grondwater aan. Bij heel wat alternatieve merken kan je intussen ook terecht voor verven die ontwikkeld zijn op basis van natuurlijke grondstoffen.

muren schilderen

 

Milieubewust schilderen

 

Ongeacht de verf waarmee je aan de slag gaat, kan je ook tijdens het schilderen aandacht hebben voor het milieu. Wanneer je solvent-of watergedragen verven gebruikt, kan je bijvoorbeeld zorgen dat je je borstels nooit onder de kraan schoonmaakt of vuil water in de riolering giet. Waterzuiveringsstations kunnen de vervuilende stoffen in verf immers niet wegfilteren. Deze stoffen belanden dus in de zee, waar ze impact hebben op heel wat organismen.

 

Moeten er voor je start nog oude verflagen verwijderd worden? Ga dan aan de slag met een krabber of met hete lucht, maar probeer afbijtmiddelen te vermijden.

 

 

Meestal moet je verschillende lagen schilderen en de lagen tussendoor telkens laten drogen. Het volstaat om tijdens het wachten je borstels in vershoudfolie te wikkelen of in een goed afgesloten plastiekzak te steken. Zo blijven ze enkele dagen bruikbaar zonder dat je ze tussendoor moet afspoelen.