http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/08/zonnepaneel.jpg

Zonne-energie: al uw vragen beantwoord

Er is een energiebron die in tegenstelling tot andere maar niet uitgeput wil raken. Een hoofdrol voor de zon in een duurzame toekomst.

Zonne-energie wordt al volop toegepast. Zonnepanelen pronken op grote gebouwen, maar ook langs de snelwegen en zelfs bij particulieren in de tuin of op het dak. In relatief korte tijd heeft deze groene vorm van energie de harten van veel mensen weten te veroveren. Maar we zijn er nog lang niet…

De zonneboiler?
Bij zonne-energie denkt vrijwel iedereen direct aan zonnepanelen. Maar er zijn ook andere methodes. De zonneboiler bijvoorbeeld. Hierbij wordt de energie van de zon niet gebruikt om elektriciteit op te wekken, maar om warmte te genereren. Een zonneboiler kan bijvoorbeeld water opwarmen en zo een aanvulling vormen op de boiler. Een andere manier om de energie van de zon te gebruiken, werkt met een zonnetoren.

Panelen
Hoe werkt het ook alweer? De zon stuurt energie richting de aarde. Een deel van die energie kunnen wij zien: dat is zichtbaar licht. Een zonnepaneel absorbeert een deel van dit zichtbare licht. Het licht zorgt ervoor dat tussen de twee lagen waaruit het paneel bestaat een elektrische stroom ontstaat. Die stroom kunnen we aftappen of opslaan. Ook is het mogelijk om de energie die mensen niet gebruiken door te sturen naar het elektriciteitsbedrijf. Vaak staat hier een kleine vergoeding tegenover. Bovendien voorziet u zo ook anderen van groene stroom: een mooie gedachte.

Wat levert het op?
Op dit moment is het zo dat vier panelen elk jaar 320 kWh aan energie opleveren. Een zonneboiler kan mensen tot 200 kubieke meter aardgas per jaar schelen. Houd daarbij in het achterhoofd dat een Nederlands gezin zo’n 3500 kWh aan elektriciteit en 1600 kubieke meter aardgas per jaar verbruikt.

Efficiëntie
Het klinkt allemaal heel eenvoudig en wie de vele zonnepanelen overal toegepast ziet worden, zou denken dat de techniek al geperfectioneerd is. Maar het tegendeel is waar. Laten we de zonnepanelen nemen. Deze zijn slechts in staat om licht dat in een bepaalde golflengte tot ze komt, op te vangen. En van het licht dat het zonnepaneel op kan vangen, gaat nog veel verloren. De meest efficiënte zonnepanelen van dit moment zetten slechts 21 procent van het beschikbare zonlicht echt om in energie. De wetenschap werkt hard aan efficiëntere zonnepanelen, maar dat gaat met kleine stapjes.

Crash
Een ander probleem is de populariteit van de zonnepanelen. Particulieren en bedrijven hebben de zonnepanelen vol enthousiasme aangeschaft. Zij wekken hun eigen energie op, maar hebben ook wel eens energie over. Het is mogelijk om die energie af te staan aan een elektriciteitsbedrijf. Veel particulieren en bedrijven maken van die mogelijkheid gebruik. Maar het moment waarop ze energie leveren aan het elektriciteitsbedrijf is voor al die mensen hetzelfde: op de piekuren (‘s middags). En dat is een probleem. De ‘oude’ elektriciteitsnetwerken zijn daar niet op berekend en kunnen dan wel eens crashen. Het lijkt erop dat een enthousiaste aanpak als het gaat om duurzame energiebronnen niet genoeg is. Het huidige elektriciteitsnetwerk moet ook worden voorbereid op een nieuwe energiebron.

Subsidie
Zonnepanelen en zonneboilers zijn best duur in de aanschaf. Maar de Nederlandse overheid komt mensen die graag zelf op duurzame wijze energie op willen wekken graag tegemoet. Zo zijn er diverse subsidies beschikbaar. Ook zijn er gemeenten die rentevrije leningen aanbieden om de investeringen mogelijk te maken.

Efficiënter en flexibeler
U ziet: er wachten ons nog wel wat uitdagingen alvorens we op een echte efficiënte manier gebruik kunnen maken van zonne-energie. Maar wetenschappers werken daar hard aan. Ze werken niet alleen aan efficiëntere, maar ook aan flexibele zonnepanelen. Nu is het allemaal nog heel statisch met grote zonnepanelen op het dak. Maar in de toekomst kunnen we zonnepanelen overal opplakken. Wetenschappers werken namelijk aan heel dunne en buigzame zonnepanelen die zo op de muur geplakt kunnen worden.

Zonneboerderij in Frankrijk. Foto: Enfinity.

Groots
Hoewel de toekomst er veelbelovend uitziet, zijn veel particulieren en bedrijven niet van plan om daar op te wachten. Ze passen zonne-energie al gretig toe. En dat moet ook: veel landen – waaronder Nederland – willen hun CO2-uitstoot binnen enkele decennia met vele procenten verlagen. Er moet wel uitgeweken worden naar duurzame energiebronnen en dan zijn zonnepanelen vanwege de vele ervaringen die we er al mee hebben, een veelbelovende keuze. Sommige landen pakken het echt groots aan. Frankrijk bijvoorbeeld. Hier werden eerder dit jaar twee gigantische zonneboerderijen met een oppervlak van 36 hectare geopend. Het doet vermoeden dat zonne-energie de toekomst heeft. En dat lijkt wel te kloppen.

Naar verwachting haalt de mensheid tegen 2050 ongeveer 25 procent van de energiebehoefte uit zonne-energie. Iets meer dan tien procent ervan wordt geleverd door zulke zonneboerderijen als in Frankrijk. En ook particulieren en bedrijven doen met hun eigen zonnepanelen nog een flinke duit in het zakje. De prijzen voor zonnepanelen dalen en daardoor wordt het voor steeds meer mensen aantrekkelijk om aan de groene beweging deel te nemen. Want laten we eerlijk zijn: het is niet alleen goed voor het milieu, maar op de lange termijn ook leuk voor de bankrekening. En dat zijn twee ingrediënten voor een duurzaam succesverhaal dat ‘Zonne-energie’ heet.There are 3 comments

Add yours
 1. peter

  goed voor het milieu?
  eerst nadenken voor je zo iets schrijft.
  de fouten van zonnepanelen
  1 de meesten worden in china gemaakt met stinkende kolen centrales of kernenergie
  2 het maken van pure 99,9999% silicium gaat alleen met elektrische ovens en kost heel veel energie.
  3 de hele energie balans is nog steeds negatief
  en dan bedoel ik van fabricage+transport+montage+onderhoud+demontage+wederom transport tot recycling of storten

  hiermee zeg ik niet dat we er mee moeten stoppen want anders word er nooit iets beters otwikkeld

  • Ruud

   Waar haal jij deze gegevens vandaan ?
   Zonnepanelen wekken in enkele maanden tijd de ernergie op die nodig was voor het produceren van de grondstoffen en de panelen, excacte duur is uiteraard afhankelijk van de gebruikte productie methode en de plaatsing.
   Daarna wekken ze nog zeker 20 tot 30 jaar gratis energie op met niet meer onderhoud dan heel af en toe schoonmaken.
   Zelfs in Nederland is de huidige economische terugverdientijd niet meer dan 10 to 15 jaar, laat staan wanneer productie goedkoper wordt of geplaatst in een zonniger land. 
   Dat jij ze graag uit het land wil halen waar kinderen onze kleding maken is jouw eigen keuze, iets meer betalen en je weet dat ze schoon en erlijk gemaakt worden.

 2. Eelco

  Flexibele zonnecellen damp je op. Hierbij gebruik je wel energie, maar treedt geen vervuiling op zoals bij de conventionele manier van silicium maken.

  Het probleem zit hem niet in de mogelijkheden van ontwikkelen en produceren maar in de bereidheid hier in te investeren en de productie er van te financieren. De technologieën zijn er al lang, ze behoeven alleen kapitaal en op dit moment is het vergroenen van de kolencentrales met biomassa veel lucratiever…

  De overheid is hierin de enige die hier verandering in kan aanbrengen


Post a new comment