http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/10/energie2.jpg

Zon helpt olie te winnen

Duurzame energie en fossiele brandstoffen lijken de handen ineen te slaan in Amerika. De zon helpt hier olie boven te halen.

Het is een bijzondere installatie. Op een groot veld staan vele spiegels opgesteld die het licht van de zon allemaal in één richting kaatsen: richting een boiler gevuld met water. Zo wordt het zonlicht gebruikt om heel warm water en zelfs stoom te creëren. Dat wordt vervolgens in het oliereservoir gepompt. Dit reservoir warmt op, waardoor de olie minder taai wordt en gemakkelijker boven te pompen is.

Er wordt ook zuinig omgegaan met het water: wanneer de stoom zijn werk gedaan heeft, wordt deze weer omhoog gepompt en opnieuw verhit. Er gaat dus vrijwel geen water verloren.

Normaal gesproken wordt het water hier verwarmd door gas te verbranden. Maar nu wordt wel duidelijk dat dat ook anders (lees: duurzamer) kan. Er wordt minder energie en minder water verbruikt. Ook komen veel minder vervuilende stoffen vrij. En zo werden fossiele brandstoffen zojuist een heel klein tikkeltje groener!

Alle spiegels zijn gericht op de boiler. Foto: Brightsourceenergy.comThere are no comments

Add yours