http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/11/groenestad.jpg

Recensie: Doe het zelf, doe het groen!

Op zoek naar manieren om uw stadsleven wat groener te maken? Dit boek helpt u graag op weg!

Doe het zelf, doe het groen! biedt handvaten voor een milieubewuster leven in de stad. Nu zijn er natuurlijk reeds tal van boeken geschreven over hoe u groen(er) kunt leven. Toch onderscheidt Doe het zelf, doe het groen! zich hier onmiddellijk van. Het boek is namelijk heerlijk concreet.

Creativiteit
En dat is maar goed ook. Want groener gaan leven in een grijze stad is niet gemakkelijk. Het vraagt om een hoop creativiteit, een beetje doorzettingsvermogen en vooral veel enthousiasme. Het eerste levert het boek. De rest moet u zelf doen.

Tuin op uw balkon
Het boek opent met een hoofdstuk over stadstuinen. Misschien gaat u nu al fronsen, want hoe start u op uw balkonnetje een ware stadstuin? Geen nood: de auteurs helpen u graag op weg! Met enkele handige (en wederom zeer concrete) tips tovert u uw piepkleine balkonnetje om tot een heuse keuterboerderij waarop u uw eigen groenten en wat fruit verbouwen kunt. Zelfvoorzienend op uw balkon: hoe mooi is dat? Zelfs mensen zonder groene vingers, maar met een groen hart kunnen dit alles werkelijkheid laten worden. De schrijvers helpen u namelijk met het maken van de juiste beslissingen (welke kruiden kan ik het beste neerzetten en welke groenten kan ik in één pot combineren?) en geven u handige tips (zo maakt u zelf zaadbollen en zo kunt u het zonder pesticiden af).

Dieren
Maar het boek heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Het uiteindelijk doel is tenslotte om de stadsmens grotendeels zelfvoorzienend te maken. Een nobel streven waarin dieren niet mogen ontbreken. We kunnen ons allemaal nog wel de eend en de kip uit de sitcom Friends herinneren: de twee beesten trokken gewoon bij Chandler en Joey in en met z’n vieren hebben ze de tijd van hun leven. Nu is kippen of eenden op een balkonnetje houden, misschien niet handig. Maar in een klein achtertuintje hebben ze het prima naar hun zin. En wie die luxe niet heeft, hoeft het echt niet zonder dieren te doen. Al wel eens gedacht aan een bijenkorf op uw balkon zodat u in uw eigen honingbehoefte kunt voorzien? Is helemaal niet eng en juist hartstikke leuk, zo leggen de schrijvers uit. En het moet worden toegegeven: hun pennenvrucht is enthousiasmerend.

WIST U DAT?
Het boek Doe het zelf, doe het groen! wordt uitgegeven door uitgeverij AnkhHermes en kost 29,90 euro. Het ISBN-nummer is: 9789020205190. Het boek is oorspronkelijk in het Engels verschenen onder de naam The Urban Homestead.

Nu verwerken
Als u uw eigen tuintje inmiddels hebt aangelegd en de bijen in de kast hebt gestopt, loopt u al snel tegen een volgend probleempje aan. Groente en fruit heeft namelijk de nare eigenschap om vrijwel allemaal tegelijkertijd klaar te zijn voor de oogst. En daar zit u dan: met emmers vol appels, bakken vol sla en wortels. Maar natuurlijk biedt het boek weer uitkomst en wel met tips over hoe u al dat voedsel het beste bewaren of bewerken kan. Zo staat er puntsgewijs besproken hoe u appelboter maakt. Maar er staan nog meer tips in voor handige doe-het-zelvers. Bijvoorbeeld hoe u zelf kaas kunt maken of zelf brood kunt bakken.

Energie en water
Maar zelfvoorziening gaat natuurlijk verder dan de maag. En dus komt het boek ook met tips over hoe u zelf in uw energiebehoefte kunt voorzien. Ook wordt er aandacht besteed aan waterbesparing. Bovendien wordt er alles aan gedaan om vervuiling te voorkomen: zo krijgt u onder meer tips over hoe u heel gemakkelijk zelf ‘groene’ schoonmaakmiddelen kunt maken.

Het boek Doe het zelf, doe het groen! barst bijna uit zijn voegen van de tips en trucs. En ze zijn stuk voor stuk geschreven om er direct mee aan de slag te gaan. Een milieubewust stadsleven komt ons niet aangevlogen, maar met een beetje enthousiasme (en dit boek!) kunnen we het allemaal voor elkaar boksen. Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek hier!There are no comments

Add yours