http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/10/hout1.jpg

Water tovert hout om tot biobrandstof

Het bedrijf Renmatix stelt in staat te zijn hout met behulp van water om te zetten in biobrandstof. Een doorbraak?

Biobrandstoffen zijn een geweldige oplossing voor twee problemen: de vervuiling en het tekort aan fossiele brandstoffen. Maar de manier waarop biobrandstoffen tot stand komen, stemt nog niet iedereen tevreden. Vaak wordt biobrandstof namelijk vervaardigd uit gewassen die ook dienst kunnen doen als voedsel. En dat is moeilijk te verteren, gezien een groot deel van de wereldbevolking honger lijdt.

Oneetbaar
Zou het niet veel fijner zijn als we ook biobrandstoffen konden maken uit oneetbare gewassen? Het lijkt een simpele oplossing, maar dat is het niet helemaal. Om suikers uit de oneetbare en vaak taaie gewassen te halen, is namelijk veel energie nodig. Ook is het duur.

WIST U DAT…
…biobrandstoffen in het slechtste geval voor meer CO2-uitstoot zorgen dan olie?

Suikers
Renmatix stelt nu een oplossing te hebben. Het bedrijf kan biobrandstoffen creëren uit hout en water. Hoe werkt het? Water wordt onder grote druk tot boven het kookpunt verhit. Daar worden houtsnippers aan toegevoegd. Hierbij worden alle suikers met vijf koolstofatomen al afgebroken. Vervolgens wordt het overgebleven hout naar een tweede kamer gestuurd waar de overgebleven suikers (met zes koolstofatomen) vrijkomen. De suikers kunnen gebruikt worden om biobrandstof van te maken.

Energie
Na dit hele proces blijft lignine, oftewel houtstof over. En dat kan weer verbrand worden en energie leveren voor het hele proces.

Het klinkt geweldig: een methode waarbij geen chemicaliën nodig zijn en waarbij de energie door het proces al wordt opgewekt. Grote vraag is echter of de methode ook op grote schaal kan worden toegepast. Als dat zo is, kan pas van een echte doorbraak worden gesproken.There are 4 comments

Add yours
 1. Shiva

  Waarom moet het op grote schaal gebeuren? Er kan al van een veel grotere doorbraak gesproken worden als het op kleine schaal technisch mogelijk is, of wordt gemaakt.

  Voorwaarde is alleen dat het economisch rendabel is. Per huishouden of per straat of per wijk. Groter is niet a priori beter.

  De voordelen zijn: minder belasting van het energienet, minder transport van biomassa, lokale onafhankelijkheid, minder gevoelig voor terroristische aanslagen en financieële speculatie.

  Plaatselijk duurzame millieu kringloop werkt de eigen verantwoordelijkheid in de hand en steunt minder op grote kapitaalverschaffers. (dus minder macht in handen van het grootkapitaal: oorzaak van de crisis) De concurentie van kleinschalige apparatuur werkt effectiever.

  Leus: in iedere tuin en park een composthoop voor eigen bemesting en een eigen energiecentrale.       

 2. Nico

  Ik geloof er niets van zonder een energiebalans gezien te hebben. Temperatuurverhoging onder hoge druk vraagt energie. Waar komt deze vandaan ? Is die duurzaam opgewekt ?

 3. Shiva

  Ik acht het wel mogelijk met in het achterhoofd foto’s van auto’s in de oorlog die op houtgas reden. Met een enorme soort tent op het dak als gasbuffer. Achter de auto was er een kleine aanhangwagen met een houtvergasser.

  Hoge druk en temperaruur kost initieel wel energie, maar de vraag is hoeveel je daarvan kan terugwinnen tijdens het proces zelf. Als je daar het rendement mee kan verhogen heeft het nut.

  Indien je dit soort processen lokaal kan houden is het volume van het apparaat ook niet zo’n probleem. Waarom rijden we nu op diesel, samengeperst gas en benzine? Vanwege de energieinhoud per volume. Dat is eigenlijk een verkeerd uitgangspunt. 

 4. Erwin Wild

  @2918c26c303704ae9d70a70e974653be:disqus  klopt, Energie en massabalans zijn sleutelvoorwaarden, ik denk overigens dat deze methode alleen zin heeft om chemicaliën te maken met hogere toegevoegde waarde dan bijvoorbeeld diesel. Bij mijn weten kun je niet op C5 en C6 suikers rijden…  


Post a new comment