http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/11/thuiswerken.jpg

Thuiswerken is ook goed voor de schatkist

Niet alleen de natuur heeft baat bij het Nieuwe Werken. Ook de schatkist vaart er wel bij. En die schatkist is een goede motivator.

Meneer Jansen rijdt elke dag naar zijn werk. Hij woont net buiten de Randstad en hoeft maar enkele tientallen kilometers af te leggen. Maar het kost hem in de spits al gauw anderhalf uur. Als meneer Jansen besluit om één dag in de week of standaard de eerste twee uren van zijn dag thuis te werken, maakt dat een wereld van verschil. Hij hoeft niet meer in de file te staan en heeft dus tijd over voor leuke dingen. Ook verbruikt zijn auto minder brandstof en stoot deze minder CO2 uit.

Feitje
Gemiddeld doet de Nederlander er elke dag 54 minuten over om op het werk te komen. Dat is véél langer dan in andere Europese landen.

180.000 minder auto’s
Maar als niet alleen meneer Jansen die beslissing neemt en veel meer mensen thuis gaan werken dan gaan we dat echt merken in Nederland. We hoeven niet allemaal thuis te gaan werken: als maar éénvijfde van de Nederlanders twee dagen per week thuis gaat werken dan heeft dat al een enorme impact. Er zijn dan op werkdagen 180.000 minder auto’s op de weg en er worden 3,5 miljard minder kilometers met de auto gemaakt en er zijn minder files en verkeersslachtoffers. En als klap op de vuurpijl neemt ook de luchtverontreiniging en de CO2-uitstoot af.

Drie miljard
Maar ook de schatkist gaat het merken als twintig procent van de Nederlanders één dag in de week thuis gaat werken. Het levert namelijk op jaarbasis bijna twee miljard extra op. En als die twintig procent twee dagen per week thuisblijft, hebben we het zelfs over drie miljard.

Nog een feitje
Op dit moment zijn er 800.000 Nederlanders die het Nieuwe Werken hebben omarmd. Dat is relatief weinig: in Nederland werken 7,6 miljoen mensen.

Ouderen
Dat alles blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Natuur & Milieu werd uitgevoerd. Die drie miljard wordt grotendeels ‘verdiend’ door het feit dat het Nieuwe Werken ervoor zorgt dat Nederlanders minder gaan reizen. Maar de overheid heeft ook nog op een andere manier baat bij het Nieuwe Werken. Als meer mensen thuis gaan werken, wordt het ook gemakkelijker voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn om een plekje te veroveren op de arbeidsmarkt.

Motivator
Dat de schatkist zoveel baat kan hebben bij een dagje thuiswerken, is goed nieuws. Geld is namelijk altijd al een goede motivator gebleken. Zowel voor het bedrijfsleven als voor de overheid. Misschien krijgt het Nieuwe Werken dan nu eindelijk het verdiende duwtje in de rug.

Overweegt u om thuis te gaan werken? Dan is dit het moment om dat eens voorzichtig bij uw werkgever aan te kaarten. Het is namelijk de week van het Nieuwe Werken.There are no comments

Add yours