http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/11/smog.jpg

Smog-etend materiaal krijgt een kans

Een grote producent omarmt titaniumdioxide: een materiaal dat smog ‘eet’ en zo veel vervuilende problemen wegwerkt.

Titaandioxide is niets nieuws. Het wordt al in tal van producten gebruikt. Tandpasta bijvoorbeeld. Of in zonnecellen.

Bijzonder
Het materiaal is heel bijzonder. Zo kan titaandioxide zichzelf schoonhouden. Het is hydrofiel: wanneer water het oppervlak raakt, ontstaat een dun laagje water op dat oppervlak dat alle viezigheid met zich meeneemt.

Vervuilend
Maar echt bijzonder is pas het feit dat dit materiaal ook vervuilende stoffen absorbeert. En vanwege die eigenschap wordt er op dit moment veel met titaandioxide geëxperimenteerd. Maar het materiaal wordt nog lang niet op grote schaal toegepast. Hoopgevend is dan ook het nieuws dat de grote producent Alcoa nu met titaandioxide aan de slag gaat. Het bedrijf gaat panelen maken die bedekt zijn met een laagje titaandioxide. Die panelen krijgen onder meer een plekje in een groot gebouw in Denemarken.

Hoewel het materiaal de wereld lijkt te gaan veroveren, blijven onderzoekers gewoon experimenteren. Dat titaandioxide vervuilende stoffen uit de lucht haalt, staat buiten kijf. Maar nu moet ook nog blijken wat daarna gebeurt: geeft het materiaal toch geen vervuilende stoffen af? Eerste experimenten wijzen erop dat het meevalt, maar nader onderzoek is noodzakelijk voordat het materiaal echt overal geplaatst wordt.There are no comments

Add yours