http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/12/sok.jpg

Oude sok helpt de wetenschap

Wat te doen met sokken die hun levenspartner op onverklaarbare wijze zijn kwijtgeraakt? Wetenschappers weten raad!

Het overkomt ons allemaal. Wanneer we de droger weer eens leeghalen, blijken veel sokken op mysterieuze wijze hun wederhelft te zijn kwijtgeraakt. En daarmee is ook de overgebleven sok waardeloos geworden. Maar dankzij onderzoeker Rick Sweitzer krijgen deze eenzame sokken een tweede kans.

Wezel
Hij gebruikt ze namelijk voor zijn onderzoek naar een bijzondere soort marter. De studie loopt al een tijdje en het blijkt moeilijk te zijn om de marters te bestuderen. Ze zijn namelijk schichtig en brengen het grootste deel van hun leven door in bomen. Wat Sweitzer nodig heeft, is iets om ze uit de boom te lokken en ze een tijdje stil te laten zitten, zodat hij ze kan bestuderen.

Sok
En dat is het moment waarop de sok in actie kan komen. De onderzoeker vult de sokken met voedsel, hangt ze aan een boom en wacht af. Om bij het voedsel te kunnen komen, moeten de marters de sok kapot knagen en dat kost tijd. Tijd die Sweitzer kan gebruiken om de dieren te fotograferen en te bestuderen.

Meer
Het onderzoek van Sweitzer is nog lang niet klaar en hij kan nog veel meer sokken gebruiken. Er gaan er in een jaar tijd zo’n 2000 doorheen. Een mooie gelegenheid om eenzame sokken een tweede leven te geven.

Een mooi initiatief waarbij overbodige producten gebruikt worden om meer te weten te komen over onze aarde. Wilt u meehelpen? Dat kan! Lees er hier alles over. Ook vindt u hier een adres waar u sokken naartoe kunt sturen.There are no comments

Add yours