http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/12/aarde8.jpg

Opwarming verandert groot deel aarde

Maar liefst veertig procent van onze aardbol zal sterk veranderen door de opwarming van de aarde. Dat concludeert NASA.

De wetenschappers bestudeerde de ecosystemen wereldwijd en keken welke gevolgen de opwarming van de aarde voor deze ecosystemen had. De resultaten liegen er niet om.

Radicaal
Zo’n veertig procent van de ecosystemen zal radicaal veranderen. Dat wil zeggen dat ze een heel nieuw type ecosysteem worden. Bos wordt bijvoorbeeld grasland. En grasland verwoestijnt.

WIST U DAT…
…klimaatverandering organismen laat krimpen?

Gevolgen
En dat heeft grote gevolgen voor de flora en fauna in zo’n gebied. Zij kunnen in zo’n veranderend ecosysteem geen voedsel meer vinden moesten dus verhuizen. Soorten die zich nog wel in het nieuwe ecosysteem kunnen handhaven, krijgen het ook lastig. Zij krijgen namelijk te maken met nieuwe soorten die hun eigen veranderende ecosysteem zijn ontvlucht. Deze soorten gooien veranderende ecosystemen nog verder overhoop.

De veranderingen zijn het grootst in het noorden, zo blijkt wel uit onderstaand kaartje. Planten en dieren kunnen wel tegen een stootje. In het verleden hebben ze grote veranderingen (zoals het einde van de IJstijd) immers ook overleefd. Toch maken wetenschappers zich zorgen. Dat komt doordat de klimaatverandering nu wel heel erg snel gaat en het twijfelachtig is of dieren wel zo snel kunnen reageren.

Het percentage waarmee typen ecosystemen veranderen. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech.There are 7 comments

Add yours
    • moose

      Daarom alleen al zijn dit soort berichten totaal waardeloos en dragen alleen bij aan de paniekzaaierij rondom totaal niets (sorry: een natuurlijk proces).

      Climategate 2.0 heeft wel aangetoond dat dit een hoax is en het uiteindelijk om geld gaat (jammer is wel dat men dat hier totaal negeert en gewoon blijft meedoen met deze onzin).


Post a new comment