http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/11/verkeersdrempel.jpg

Nieuwe verkeersdrempel wekt energie op

Een bedrijf heeft een verkeersdrempel ontwikkeld die de kinetische energie van auto’s omzet in elektriciteit.

Wanneer automobilisten remmen, gaat er heel veel energie verloren. Verkeersdrempels zorgen ervoor dat automobilisten afremmen. Zou het dan ook niet handig zijn als deze verkeersdrempels de energie die ze verloren laten gaan, opvangen?

Succes
En dat is exact wat deze nieuwe verkeersdrempels doen. En met succes. Experimenten zijn veelbelovend verlopen. In zes uur tijd reden 580 auto’s over de verkeersdrempel. Zij wekten samen genoeg energie op om een gemiddeld Amerikaans huishouden van elektriciteit te voorzien.

Remmen
In principe kunnen de bijzondere verkeersdrempels overal worden toegepast. Ze zijn natuurlijk het meest efficiënt als mensen echt op de rem moeten en zelfs moeten stoppen. Zo’n drempel vlak voor een verkeerslicht is dus een goede optie. Maar ook voor een tolpoortje of parkeerterrein is deze drempel handig.

De energie die de verkeersdrempel opwekt, kan gebruikt worden om de straten te verlichten. Of om huizen en kantoren aan de weg van stroom te voorzien. Klinkt als een prima idee!There are 5 comments

Add yours
  1. T Rep

    Leuk idee, maar als je naar de feiten kijkt stelt het bar weinig voor. Ten eerste wordt de kinetische energie van auto’s voornamelijk bij het remmen voor de drempel in warmte omgezet, niet bij het eroverheen hobbelen. De energie van het afremmen komt dus helemaal niet in die hobbel terecht. Oplossing: de drempel moet heel erg lang zijn. Dan kan de drempel de energie van de auto overnemen over langere afstand (je wil liever niet van 50 naar 0 in 1 seconde). Maar dat maakt de boel weer erg duur.
    Ten tweede… als (afgerond) 100 auto’s per uur (‘s nachts daalt dit natuurlijk drastisch) het vermogen levert dat 1 amerikaans huisje verbruikt, is dit dwijlen met de kraan open en een prima manier om geld te verspillen.


Post a new comment