http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/10/opladen1.jpg

Nieuwe oplader laadt auto in tien minuten op

Wetenschappers hebben in samenwerking met Nissan een oplader ontwikkeld die auto’s in tien minuten tijd helemaal oplaadt.

Elektrische auto’s hebben tal van voordelen, maar één groot nadeel zorgt ervoor dat ze toch nog niet echt door kunnen breken. En dat is het bereik. Veel auto’s komen op één acculading niet veel verder dan honderd kilometer. En een lege accu heeft wel enkele uren nodig om op te laden.

Tien minuutjes
De nieuwe oplader die de Kansai Universiteit in samenwerking met Nissan ontwikkelde lost dat hele probleem op. De oplader kan een accu in tien minuten helemaal vullen. Dat betekent dat een elektrische auto opladen niet veel langer duurt dan tanken en dus is dat beperkte bereik niet meer zo’n issue.

Probleempje
Goed nieuws dus! Er is alleen één nadeel. De oplader is nog lang niet klaar voor de grote markt. Dat komt doordat de oplader alleen werkt als de accu’s in auto’s iets worden aangepast. Nu maken opladers gebruik van koolstofelektroden om accu’s op te laden. De wetenschappers ruilden deze in voor elektroden van wolfraam- en vanadiumoxide. Dat werkt een stuk efficiënter en maakt de snelle oplaadtijd mogelijk. Naar schatting kan het nog wel tien jaar duren voordat de markt daar klaar voor is.

Zonde, maar we kunnen wel alvast uitkijken naar de dag waarop we onze elektrische auto bij een tankstation parkeren, in enkele minuten opladen en weer weg kunnen.There is 1 comment

Add yours

Post a new comment