http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/09/berg.jpg

Nederlandse berg kan bron van energie worden

In Nederland moet een berg van 2 kilometer hoog verrijzen. Kunnen we daar mooi duurzame energie in opslaan.

Het idee komt van Thijs Zonneveld. Hij bedacht – ongetwijfeld wat gekscherend – dat het wel leuk zou zijn als ons platte landje een berg zou hebben. Een echte van wel 2000 meter hoog. Ondertussen is dat ietwat gekke idee hard op weg om werkelijkheid te worden: die berg komt er. Tientallen deskundigen denken na over hoe we zo’n berg gaan opwerpen en gebruiken.

Sporten
Want wat kunnen we met zo’n berg doen? We kunnen er op sporten: wandelen, langlaufen in de winter, enzovoort. Het kan een toeristische attractie worden. Maar onderzoeker Luigi Debarberis ziet meer – grotere – mogelijkheden en doet die vandaag in De Pers uit de doeken. Hij wil energie op gaan slaan in de berg.

Duurzaam
In de toekomst moet Nederland het van duurzame energie hebben: zon en wind. Maar er zijn dagen dat het niet waait en uren dat de zon niet schijnt. Waar halen we dan energie vandaan? Het zou handig zijn als we overschotten aan duurzame energie kunnen opslaan en kunnen benutten als de energiebronnen even niet leveren. En dan komt de berg in beeld. Want die kan de energie in grote hoeveelheden en langdurig opslaan.

Hoe dan?
Met de elektriciteit die teveel is opgewekt wordt water omhoog gepompt. Als we energie tekort komen, laten we dat water door een turbine weer naar beneden lopen en voilà: stroom on demand.

Wat is er voor nodig?
Er zou op de berg één groot meer met een diepte van vijftig meter en een grootte van 300 bij 300 meter moeten komen. Een andere optie is meerdere kleinere meertjes. Als we energie nodig hebben, laten we die meertjes leeglopen in een reservoir dat lager ligt. En als we energie over hebben, wordt dat water weer naar boven gepompt.

Het lijkt erop dat de berg steeds meer functies krijgt. Een goed teken, want des te groter is de kans dat ‘ie er ook echt komt. En hoe gaaf is dat?There are 4 comments

Add yours

Post a new comment