http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/11/tuulrivier.jpg

Mongolië koelt hoofdstad met zelfgemaakt ijs

In Mongolië willen ze de opwarming van de hoofdstad in de zomer tegengaan door enorme blokken ijs te creëren.

De inwoners van Mongolië lieten zich daartoe inspireren door ‘naleds’. Dit zijn extreem dikke lagen ijs die met name in noordelijke steden ontstaan. Het ijs ontstaat op het water. Dat water baant zich door scheurtjes en gaatjes in het ijs een weg. En ‘s nachts als het vriest, vormt dit water een extra laagje ijs. Zo kan een laag ijs wekenlang groeien en wel zeven meter dik worden!

WIST U DAT?
…dit een sterk staaltje geo-engineering is? Net als de plannen die onderzoekers hebben met de tuinslang.

Tuul
Onderzoekers willen dat proces nu naar de hoofdstad van Mongolië halen. In de winter ontstaat er hier op de Tuul-rivier een laagje ijs. De onderzoekers gaan daar gaten in boren, waar het water doorheen kan sijpelen. Dit komt op het ijs terecht en vriest ‘s nachts weer aan. Zo ontstaan tal van lagen ijs en wordt het ijs veel dikker dan normaal gesproken het geval is.

Drinkwater
Dat ijs blijft ook veel langer liggen en zal in de zomer voor verkoeling zorgen, zo stellen de onderzoekers. Bovendien levert het smeltende ijs schoon drinkwater.

Klinkt het een beetje als een gek idee? In de hoofdstad van Mongolië denken ze daar anders over. Hier is een flinke som geld voor het plan uitgetrokken. Het belangrijkste doel? Zorgen dat het niet zo warm is in de zomer. Daardoor wordt er ook minder energie (door onder meer airco’s) verbruikt.There are no comments

Add yours