http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/09/stukk.jpg

Minder werken is beter voor het milieu

Onze ecologische voetafdruk wordt een stuk kleiner als we besluiten om ietsje minder te gaan werken.

Het is niet zo best gesteld met de economie. En ook onze planeet is er slecht aan toe. In een creatief filmpje doet The Center for a New American Dream uit de doeken hoe we die twee problemen in één keer op kunnen lossen.

Plenitude Economy
Het filmpje is gebaseerd op het boek van Juliet Schor over The Plenitude Economy. In het filmpje wordt gepleit voor een nieuw economisch model. Door onze tijd anders in te delen, worden meer banen gecreëerd en wordt onze ecologische voetafdruk kleiner.

Parttime
We moeten af van fulltime werken: zo ontstaan meer banen. En mensen die minder werken, hebben meer tijd om dingen zelf te doen. Ze kopen minder kant-en-klare-maaltijden, hebben meer tijd voor (duurzame) hobby’s en kunnen bijvoorbeeld hun eigen groenten verbouwen. Bovendien is het ook nog eens zo dat mensen die minder werken ook minder consumeren. En dat alles resulteert weer in minder uitstoot. Uit onderzoeken is gebleken dat mensen die één procent minder gaan werken, ongeveer 0,8 procent minder broeikasgassen uitstoten.

Benieuwd naar het hele (overtuigende) verhaal? Bekijk het filmpje hieronder!There are 4 comments

Add yours
 1. Sucaba

  En hoe gaan de mensen die minder werken en dus ook minder verdien hun duurzame hobby’s bekostigen? Is toch niet te doen?
  Kunnen ze net zo goed de zondag zo heilig maken dat je 3 ervoor en 3 dagen erna niet werken mag. Dit is dan ook wel te realiseren…

 2. moose

  “En ook onze planeet is er slecht aan toe.”
  Nonsens. 

  Zelf groenten verbouwen beter? Waardan? Op mijn balkon?Waarom denken jullie dat we dat sinds honderd jaar ofzo niet meer doen? Omdat dat veel efficienter is en veel minder grondstoffen verloren gaan.

  Minder werken betekent minder geld en een economie die minder presteert omdat mensen minder kunnen uitgeven.

  Prullenbak idee.

 3. Jim

  Ja, we gaan alles wat we vanaf de ijzertijd hebben gedaan van ons af gooien. Met zijn 16 miljoenen lekker sla verbouwen. Alleen hebben we dan wel broeikassen nodig, en gereedschap en tja, voor je het weet heb je weer nieuwe rijken… En hoe gaan we dat dan doen met al dat plantgoed? Er is toch één bedrijf dat patent op al die zaden en dergelijke heeft.

  Het klinkt als volbloed communisme. En die 0.8% winst bij 1% minder werken, dat klinkt niet echt als winst. 
  Overigens ben ik van mening dat dat hele gedoe over CO2 een grote scam is. Maar dit terzijde.


Post a new comment