http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/08/printer1.jpg

Hoe duurzaam is de 3D-printer?

De 3D-printer is bezig aan een opmars en in de toekomst printen we wellicht alles. En dat kan wel eens heel duurzaam uitpakken.

Het is wellicht één van de belangrijkste trends van dit moment: de 3D-printer. De wonderlijke machine is in staat om letterlijk alles te produceren. Zo zijn er al eetbare spaceshuttles geprint en steeg onlangs het eerste volledig geprinte vliegtuig op. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo zou u in de toekomst met één koffer op vakantie kunnen. In die koffer stopt u uw 3D-printer en die printer voorziet u ter plekke van alles wat u nodig heeft: van een tent tot een schoon paar sokken.

Aan het werk
Al wel eens een 3D-printer aan het werk gezien? Laat u verrassen door de mogelijkheden.

Impulsief
Daarmee voldoet de 3D-printer aan de eisen die we tegenwoordig stellen: ‘Ik wil het. En ik wil het nu’. Niet echt een duurzame insteek zult u zeggen. En dat klopt. De 3D-printer stelt mensen in staat om alles per direct te verkrijgen. En daar zitten vast wel eens wat impulsieve printsessies bij. En de producten die dat oplevert, zullen relatief snel weer worden weggegooid. Zonde. En absoluut niet duurzaam.

Op maat
Maar dat is zeker geen reden om de 3D-printer direct als ‘niet duurzaam’ te bestempelen. Want de techniek biedt ook een hoop duurzame mogelijkheden. Zo kunnen de printers producten precies zo maken als u ze wilt hebben. Ook kunnen de printers hele complexe vormen printen, waardoor objecten wellicht nog beter geschikt zijn voor de doeleinden die u ervoor in uw hoofd heeft. En dat kan ervoor zorgen dat die producten – juist omdat ze precies naar uw zin zijn – langer een plekje in het huishouden hebben.

Een replica maken was nog nooit zo gemakkelijk. En elk detail is hetzelfde! Foto: ALoopingIcon (via Wikimedia Commons).

Vervangen
Als een klein onderdeeltje van onze stofzuiger of wasmachine het nu begeeft, moeten we vaak het hele ding weggooien, omdat het onderdeel óf niet te bestellen is óf zo duur is dat een nieuw apparaat goedkoper is. In de toekomst kunnen we zo’n onderdeeltje gewoon zelf printen, waardoor de wasmachine of stofzuiger toch nog een kans krijgt. Apparaten zouden zo veel langer mee moeten gaan, omdat we de gelegenheid hebben om ze eenvoudig en goedkoop op te lappen.

Thuis
In de toekomst kunnen we misschien zelfs thuis de meest uiteenlopende producten produceren. Wetenschappers werken hard aan een kleine, handzame 3D-printer die zeer geschikt is voor thuisgebruik.

Lekker dichtbij
Als de 3D-printer echt doorbreekt, zal dat ook op de arbeidsmarkt wat verschuivingen met zich meebrengen. Nu worden producten vaak nog ver weg geproduceerd, omdat de arbeidskrachten of grondstoffen daar goedkoper zijn. Een 3D-printer kan veel zelf doen en is minder arbeidsintensief. Het zou dan ook zomaar kunnen dat deze wat dichterbij huis aan de slag gaat. En dat scheelt in de vele kilometers die producten tussen de fabriek en de consument moeten afleggen. En dat heeft natuurlijk ook weer invloed op het milieu.

Op zonne-energie
Een ontwerper liet onlangs al zien dat 3D printen ook met hele duurzame middelen kan. Hij creëerde een 3D-printer op zonne-energie die ook nog eens producten fabriceert met behulp van het overvloedige zand in de woestijn.

U ziet: de 3D-printer kan zomaar uitgroeien tot een heel duurzaam product. Of dat ook gebeurt hangt – zoals bij alle nieuwe ontwikkelingen – af van de manier waarop wij ermee omgaan. De printer is er nog niet voor huis-tuin-en-keuken-gebruik en dus kunnen we nog even filosoferen over het gebruik ervan. En wellicht kunnen we het dan zodra de printer in de huiskamer pronkt in één keer goed – lees: duurzaam – doen.There are no comments

Add yours