http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/08/c2c1.jpg

Een beter ontwerp voor een betere wereld

Een betere wereld begint bij het ontwerp van objecten. Dus dat moet beter, schoner en slimmer. De filosofie achter C2C in een notendop.

C2C staat voor Cradle to Cradle (letterlijk: van wieg tot wieg). Het is ontleent aan de titel van een boek uit 2002: Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things. Architect William McDonough en chemicus Michael Braungart sloegen de handen ineen en kwamen met een nieuwe filosofie die insloeg als een bom.

Probleem
We hebben een probleem: de mensheid blijft maar consumeren, terwijl de grondstoffen zo langzamerhand opraken en het vervuilende afval van al die afgedankte producten zich steeds verder opstapelt. In een poging dat alles een halt toe te roepen, kunnen we op zoek gaan naar manieren om minder grondstoffen te verbruiken en minder vervuilende stoffen uit te stoten en waar mogelijk producten of onderdelen te recyclen. Maar vroeg of laat komen we dan toch weer dat oude probleem van een tekort aan grondstoffen en een enorme vervuiling.

Recycling
De mannen achter C2C pleiten voor recycling. Maar die recycling is in niets te vergelijken met de recycling van nu. Nu zetten we producten om in andere (vaak minderwaardige) producten. En met elke recycling die een voorwerp ondergaat, komt deze onvermijdelijk dichter bij zijn einddoel: de vuilnisbelt. McDonough en Braungart willen ook recyclen, maar een gerecycled product moet terug naar hoe het was of zelfs nog schoner worden dan het was.

Lenen
McDonough en Braungart komen daarom met een heel andere oplossing: vanaf het moment dat een idee ontstaat, streven naar een eindproduct dat helemaal duurzaam is. Dat betekent dat alles gerecycled moet kunnen worden. Zelfs de kleinste onderdeeltjes of stofjes in een product. Bovendien moeten er voor de totstandkoming van zo’n product alleen hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt. Niet pas wanneer een product is afgedankt, wordt gekeken wat we er nog mee kunnen. Nee: de ontwerper houdt reeds bij het ontwerp rekening met het tweede of derde of vierde leven dat een object tegemoet gaat. We eigen onszelf producten niet langer toe, maar lenen ze, wetende dat ze na die tijd een ander of de natuur weer tot dienst zullen zijn.

Het doel
Het doel van Cradle to Cradle? Een wereld creëren die net zo goed of mogelijk nog beter is voor ons nageslacht. En dat alles onder het motto: afval is voedsel. De twee mannen lieten zich hiervoor inspireren door de natuur, waar afval geen enkel probleem vormt. Afval is er niet vies of onbruikbaar, maar doet dienst als voedsel en leidt tot groei. Zo moet het in de moderne economie ook gaan.

Idealisme
De filosofie van McDonough en Braungart lijkt misschien heel idealistisch. Maar is het dat ook? Het plan wordt door velen met open armen ontvangen en zelfs overheden zien er iets in. Dat komt doordat dit ‘groene’ plan in tegenstelling tot al die andere duurzame ideeën er niet op hamert dat er minder geproduceerd moet worden. Nee: er mag volop geproduceerd worden. Zolang het maar met het oog op de toekomst gebeurt. Bovendien is afval voor overheden en bedrijven ook duur: zij hebben dus in alle opzichten baat bij het idee van Cradle 2 Cradle. Het is geen garantie voor succes, maar het helpt wel.

Vuilnisbelten bestaan straks niet meer. Foto: Travis (cc via Flickr.com).

Keurmerk
Een kleine tien jaar geleden werden de ideeën van McDonough en Braungart binnengehaald als ideeën die de wereld op zijn kop zouden zetten. Maar in hoeverre hebben ze dat gedaan of gaan ze dat nog doen? Talloze bedrijven, maar ook overheden hebben interesse getoond in het boek en het idee erachter. En er zijn bedrijven die serieus werken aan een C2C-toekomst voor hun bedrijf. McDonough en Braungart zitten ondertussen ook niet stil. Ze hebben een heus C2C-keurmerk ontwikkeld en meerdere producten hebben dat al mogen dragen. Een mooi voorbeeld zijn bijvoorbeeld speciale luiers. Het zijn eigenlijk een soort doekjes die in een stoffen broek (die veel lijkt op een luier) gelegd kunnen worden. De doekjes vangen alles op en kunnen daarna uit de luier gehaald worden en zo door de wc worden gespoeld of op de composthoop worden gegooid. Ze bevatten geen plastic en vergaan binnen 45 dagen zonder dat daar vervuilende stoffen bij vrijkomen. Een ander groen product – dat overigens nog niet op de markt is – is de Ford Model U. Deze auto kan helemaal gerecycled worden en wat ook grappig is: de auto kan worden uitgebreid. Dus bij gezinsuitbreiding kunt u hem naar de garage brengen en wordt er een grotere wagen van gemaakt. Zo kunt u er langer mee doen.

Boek
Nieuwsgierig naar het boek Cradle to Cradle? U kunt het hier in het Engels of hier in het Nederlands bestellen.

In ons land
Dat de ideeën van Cradle 2 Cradle echt werkelijkheid worden, is ook in eigen land te zien. Zo organiseert Venlo in 2012 een Floriade die helemaal volgens de principes van C2C verloopt. Er wordt gekozen voor duurzame materialen en producten en duurzame energie. De organisatie moet een zo klein mogelijke invloed hebben op de natuur. Maar niet alleen Venlo is enthousiast. Op tal van andere plekken krijgen de principes van C2C vaste voet aan de grond. Nabij Amsterdam bijvoorbeeld waar Park 20|20 moet verrijzen. Het wordt de eerste Nederlandse werkomgeving die helemaal Cradle To Cradle is. En zo zijn er nog veel meer bouwprojecten die aan de eisen van McDonough en Braungart voldoen.

Het lijkt erop dat Cradle to Cradle de wereld gaat veroveren. Geen wonder: groene initiatieven die ook economisch gezien aantrekkelijk zijn, zijn een zeldzaamheid. Die moeten we dus wel koesteren.There are no comments

Add yours