http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/11/groenedaken.jpg

‘Duurzame uitvindingen redden het niet in de praktijk’

Veel slimme duurzame innovaties doen het prima in de proeffase, maar halen de praktijk nooit, zo blijkt uit onderzoek.

Onderzoeker Bart Bossink trekt die conclusie nadat hij de woningbouw in Nederland over een periode van twintig jaar bestudeerde. Hij ontdekte dat er tal van leuke innovaties op de plank lagen, maar die bleven daar vaak stilletjes liggen.

Te duur
Bedrijven en de overheid ontwikkelen deze innovaties, toetsen ze en presenteren ze aan mensen die het toe moeten gaan passen. Maar daar stokt de vooruitgang vaak. Bossink neemt als voorbeeld puingranulaten of vegetatiedaken. Leuke opties die goed werken, maar toch zelden worden toegepast. De belangrijkste redenen? Uitvoerders vinden de innovaties te ingewikkeld of te duur of ze vinden dat er teveel risico’s aan vastzitten.

Particulier
Maar het ligt heus niet alleen aan de bouw, zo ontdekte Bossink. Ook particulieren dragen hun steentje bij aan de kwestie. Zo kijken mensen bij het kiezen van een huis amper naar het duurzame aspect: ze vinden het belangrijker dat het huis ‘leuk’ is, een goede ligging heeft, etc.

Ontoegankelijk
En dat alles is zorgwekkend, zo moet Bossink concluderen. Want als mensen niet met innovatie aan de slag gaan, dan blijven die mooie oplossingen beperkt tot proefprojecten en mensen die aan die proefprojecten hebben meegewerkt. Het blijft daar hangen en de innovaties worden daardoor alleen maar minder toegankelijk voor het grote publiek.

Bossink concludeert dat de afgelopen twintig jaar slechts 0,2 procent van de huizen met behulp van duurzame innovaties verrees. De overige 99,8 procent van de huizen verrees zonder rekening te houden met het duurzame karakter ervan. Hopelijk schudt zijn rapport mensen wakker. De innovatie is er. Nu nog toepassen!There are no comments

Add yours