http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/12/rook2.jpg

‘CO2 afvangen heeft mogelijk geen zin’

Nieuw onderzoek bewijst dat CO2 vangen niet alleen duur is, maar ook nog eens niet per se leidt tot minder CO2 in de atmosfeer.

Het idee leek wel haalbaar. Lucht (met daarin CO2) wordt opgevangen en in contact gebracht met stofjes als natriumhydroxide. CO2 komt hierin vast te zitten. Door de stoffen te verwarmen, komt alleen de CO2 weer vrij en deze kan vervolgens ergens worden opgeslagen. Bijvoorbeeld in inmiddels lege oliebronnen of gasbellen.

Duur
CO2 uit de lucht halen (en dus niet zozeer direct nadat het uit de schoorsteen komt) is prijzig. Als we alle CO2 die wij mensen jaarlijks uitstoten op deze manier willen verwerken, kost dat ons vele miljarden. Maar het is economisch gezien wel haalbaar.

WIST U DAT?

Werkt het wel?
Maar nieuw onderzoek wijst erop dat CO2 uit de lucht halen nog duurder is. Het gaat dan om zo’n 1100 dollar per ton. Maar de meest opvallende conclusies is toch wel dat de aanpak mogelijk niet eens werkt. Om CO2 uit de lucht te halen, is ongeveer vier keer meer energie nodig dan om fossiele brandstoffen te verbranden. En als het CO2 eenmaal is opgevangen, is er ook nog eens heel veel energie nodig om deze op te slaan. Als die energie niet op een duurzame manier wordt opgewekt, levert het afvangen en opslaan van CO2 meer CO2 op dan het bespaart.

De onderzoekers kunnen dan ook maar één conclusie trekken. Zolang er geen betere en goedkopere methode is om CO2 op te vangen en op te slaan is er eigenlijk maar één oplossing. Gewoon minder CO2 uitstoten.There are 2 comments

Add yours

Post a new comment