http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/09/co23.jpg

‘CO2-afvang en -opslag is veilig’

Het is een mooie oplossing: CO2 opslaan in de grond. Maar is het ook veilig? Veiliger dan autorijden in Italië, zo blijkt.

Ze baseren hun conclusie op een onderzoek dat plaatsvond in Italië. Ze bestudeerden 300 plaatsen in het land waar af en toe CO2 uit de bodem ontsnapt. Het CO2 is er niet door mensen achtergelaten, maar komt voort uit vulkanisch gesteente. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Al jaren. Wetenschappers hebben zich over alle rapporten die dat opleverde, gebogen. De laatste vijftig jaar zijn ‘slechts’ negentien mensen door het vrijkomen van CO2 overleden. Ook enkele dieren – van koeien tot padden – kwamen om.

Perspectief
Negentien mensen is nog veel te veel, maar volgens de onderzoekers moeten we het wel in het juiste perspectief plaatsen. De kans dat mensen omkomen door CO2 dat uit de grond ontsnapt is 10.000 keer kleiner dan de kans dat mensen in Italië door een auto-ongeluk om het leven komen.

WIST U DAT…

Geld
De studie laat zien dat de methode relatief veilig is. En daarmee lijkt één van de grootste obstakels op de weg naar CO2-afvang en -opslag verdwenen. Maar er is nog een obstakel. Geld. Want de methode is duur. Om CO2 goed op te kunnen vangen en op te kunnen slaan, moeten namelijk meer fossiele brandstoffen verbrand worden en dus moet er meer geld worden uitgegeven. Bedrijven doen dat niet zomaar uit zichzelf. Er is dus meer nodig dan een positief onderzoeksrapport om dit mogelijk te maken. Of de methode ooit een echte kans krijgt, is dan ook twijfelachtig.

Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door onder meer BP, E.On en Arup: bedrijven die wel wat zien in het afvangen en opslaan van CO2. Zij hebben volgens de onderzoekers echter geen enkele invloed gehad op de resultaten. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.There are no comments

Add yours