http://www.futuras.nl/wp-content/uploads/2011/11/kip2.jpg

Biologisch product is niet best voor het milieu

Een nieuw dilemma is geboren nu blijkt dat biologische producten over het algemeen slechter zijn voor het milieu.

Wie kiest voor een biologisch product, kiest daarmee voor een product dat op een diervriendelijkere manier tot stand is gekomen. Een goede keuze, zou u zeggen. Maar uit een rapport van de ABN AMRO blijkt dat biologische producten weliswaar beter zijn voor het dier, maar minder goed voor het milieu.

CO2
Zo heeft een biologisch eitje een CO2-afdruk die ongeveer 37 keer groter is dan die van een niet-biologisch ei. En de CO2-afdruk van biologisch kuikenvlees blijkt 58 procent groter dan die van ‘gewoon’ kuikenvlees.

Hoe kan dat?
Die grotere afdruk komt voort uit verschillende factoren. Zo blijken er meer eiwitten in het voedsel en de mest van biologische dieren te zitten. Hierdoor komt meer lachgas en methaan vrij en dat zijn invloedrijke broeikasgassen. Ook verbruikt een biologisch product meer energie en meer land.

De onderzoekers concluderen dat biologische producten beter zijn voor de dieren, maar minder goed voor het milieu. Het lijkt erop dat er kritischer naar het biologische bedrijf gekeken moet worden. Mogelijk kan er een gulden middenweg worden gevonden tussen dier- en milieuvriendelijkheid.There are 4 comments

Add yours
 1. leesgraag

  Zijn dan alle in het wild levende dieren ook meer vervuilend?
  Want die leven toch ook ‘biologisch’?

  Hier wordt alleen over kippen en kuikens gesproken, geldt het
  ook voor biologische koeien en varkens?

  Vreemd onderzoek hoor.

 2. Alliet Marijn

  Met een bron die afkomstig is uit de pluimveesector zou ik toch net iets kritischer durven omgaan. Ik zou zeer graag wel eens dat rapport willen lezen. Het kan best zijn dat de C02 uitstoot wat hoger zal uitkomen maar als ik nadenk over het totaalplaatje kies ik toch liever bio. Dan komen er tenminste geen/minder schadelijke chemicaliën in het milieu, Om van hormonen en dergelijke in mij lijf nog maar te zwijgen.

  Iets minder vaak vlees is in mijn ogen de enige echte oplossing die zowel beter is voor mij, het milieu en de dieren. 


Post a new comment